Fáradtság menedzsment

A fáradtság fokozza a stressz kialakulását, míg a stressz jelentősen befolyásolja a fáradtságot, fáradékonyságot.

Mindkét jelenség kialakulásáért a túlterheltség és a nem megfelelő pihenés az elsőszámú felelős. Ezen tényezők vizsgálata kulcsfontosságú. Ezzel a repülés biztonságát az emberi oldalról erősítő módszereket dolgozhatunk ki és alkalmazhatunk, melyek az egyéb nagy munkaterhelés alatt álló emberek (pl.: vezető beosztásban dolgozók, kamionsofőrök, fegyveres testületek tagjai, katasztrófavédelem munkatársai, különleges szolgálatok, sportolók, stb.) esetében is hasznosíthatóak.

Jelenleg is zajló kutatásunk célja olyan eszköz fejlesztése, mely noninvazív módon képes a vizsgált személy élettani állapotát feltérképezni. Ezen élettani paraméterek monitorozása érdeklődésünk középpontjában áll, az elmúlt években számos vizsgálatot végeztünk pilótákon, pilótanövendékeken. Célunk a minél komplexebb kép megalkotása a vizsgált személyről, így segítve a személy mindennapi teljesítményét, terhelhetőségét. Az adott ember élettani funkcióit, paramétereit vizsgálva, az élettani működés esetleges zavaraira utaló jeleket mutatjuk ki a vizsgálatok során, ebből következtetéseket vonunk le a szervezet élettani funkcióinak működéséről, minőségéről, mindezek időbeli változásáról.

 

A fejlesztés alatt álló eszköz segítségével a legmagasabb szakmai követelményeket kielégítő légiirányítók, légiszemélyzet, illetve a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt igénylő, stresszes területeken dolgozó szakemberek és az egészségüket megőrizni kívánó emberek számára tudunk támogatást nyújtani az optimális fizikai, pszichikai, valamint élettani állapot kialakításához és megtartásához, valamint a munkájuk során előforduló váratlan események professzionális módon történő kezeléséhez.

Vizsgálati módszereink és eszközeink lehetővé teszik a nagy munkaterheléssel járó foglalkozások (pilóta, forgalomirányító, hivatásos sofőr, stb.) esetén a terhelhetőség, kiválasztás pontosítását-optimalizálását, egzakt eredményekkel való alátámasztását.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy további információért küldje meg igényét a med@pharmaflight.hu címre.