Képzések

KÉPZÉSEK REPÜLŐGÉPEN

SZIMULATORKÉPZÉSEK

Képzés repülőgépen:

PPL tanfolyam

 • PPL(A)

ATPL tanfolyamok

 • Integrated ATP(A)
 • Modular ATPL

Osztály jogosítás képzések

 • SEP (Single Engine Piston)
 • MEP (Multi Engine Piston)

  Oktatói tanfolyamok

  • FI(A) (Flight Instructor)
  • CRI (A) SE/ME (Class Rating Instructor)
  • IRI (A) (Instrument Ratining Instructor)

  Képzések szimulátoron:

  • MCC(A)
  • APS MCC(A)
  • A320 TR
  • A320 TRI/SFI

  Információ:

  Telefon: +36 52 870 269

  E-mail: ato@pharmaflight.hu

  Kapcsolattartó: Földi Edit

   

  KÉPZÉSEK REPÜLŐGÉPEN

  PPL Tanfolyamok

  Magánpilóta Szakszolgálati Engedély – PPL (A) képzési leírás: 

  A PPL (A) tanfolyam elméleti és gyakorlati képzést is tartalmaz. Az elméleti felkészülés és a gyakorlati képzés egyidejűleg zajlik – mindkettő tökéletes kombinációját kínáljuk időveszteség nélkül.

  A tanfolyamot hatósági elméleti és gyakorlati vizsga zárja le. A képzés során ICAO angol nyelvvizsga letétele is kötelező a külföldi jelentkezőknek.

  A PPL (A) képzést bármikor elkezdheti. Az összes órát egyénileg tervezzük meg az Ön igényei szerint, képzést kb. 6-12 hét alatt lehet teljesíteni. A PPL (A) képzés időtartama attól is függ, hogy az egyes növendékek rendelkezésre állnak-e az időben mind az elméleti, mind a gyakorlati képzéshez.

   A PPL (A) képzésre való jelentkezés követelményei a következők:

  • elérte a 16 éves kort
  • rendelkezik CLASS 2 orvosi engedéllyel
  • az angol nyelv ismerete
  • megfelelő alapismeretekkel kell rendelkeznie matematikából és fizikából

  ATPL tanfolyamok

  Integrált Légitársasági pilóta szakszolgálati engedély (ATP(A)) képzési leírás:

  Ez a tanfolyam a CPL/IR szakszolgálati engedély (ATPL elmélettel) megszerzésére szolgál, egy úgynevezett integrált képzésben. Ez azt jelenti, hogy a képzés teljesen az alapoktól egészen a kereskedelmi pilóta  szakszolgálati engedély megszerzéséig egyetlen kurzusra épül, mely során szorosan együttműködünk a Debreceni Egyetemmel. Így ebben az esetben a tanfolyam korai szakaszában már megkezdhetik a növendékek a repülést. A képzés időtartama 3,5 év (7 félév) és a képzés sikeres elvégzésével a szakszolgálati engedély mellé BSc diplomát is kapnak a hallgatók. Az integrált ATP(A) tanfolyam, amely az MCC képzést, illetve a 7. félév végén az A320 típus tanfolyamot FFS szimulátoron (Landing Training kivételével) is magába foglalja, azoknak szól, akik igazán komolyan gondolkodnak, hogy légitársasági pilóták legyenek.

  • Moduláris ATPL képzés leírása

  Moduláris ATPL képzésünk távoktatásban is elérhető. A távoktatást hibrid képzésnek kell nevezni, mivel a felülvizsgálathoz és a szabályozáshoz továbbra is szükség van bizonyos mennyiségű hagyományos osztálytermi oktatásra. A kompetencia olyan ismeretek, készségek és attitűdök kombinációja, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy feladatot az előírt színvonalon végezzen. Képzésünk célja, hogy a jelentkezők elméleti tudását a leghatékonyabban fejlesszük különböző képzési módszerek és anyagok felhasználásával.

  Az ATPL tanfolyam 4 modulon alapuló távoktatáson és osztálytermi oktatáson alapul. A teljes moduláris ATPL távoktatási tanfolyam legalább 650 órányi önálló tanulást és osztálytermi előadás/oktatói vezetést igényel (kreditek függvényében) (az előrehaladási tesztek, házi vizsgák kivételével), valamint további 12-36 óra matematika és fizika, attól függően, hogy a pályázó milyen tapasztalattal rendelkezik. A KSA100 tevékenységekhez szükséges többletidőt ez keretszám nem tartalmazza. A vizsgaidőszak 18 hónap. Ennek a 18 hónapos időszaknak a kezdő időpontja az első vizsga dátuma.

  A PHARMAFLIGHT interaktív oktatóanyagok széles skáláját használja az oktatáshoz és a teszteléshez a képzés hatékonyságának javítása érdekében. A hallgatók hozzáférhetnek a következőkhöz:

  – aviationexam.com

  – EASA Professional Pilot Studies E-könyv

  – FlightLogger

  – Padpilot.com

   

  Osztályjogosítás képzések

  SEP (Single Engine Piston) – egymotoros, dugattyús repülőgép osztályjogosítás képzés leírása:

  Ez érvényes minden egymotoros dugattyús hajtóművel motorral felszerelt légijárműre, a szakszolgálati engedély típusa szerint. Cégünk Cessna 152 és Cessna 172 repülőgépeken oktatva végzi ezt a képzést.

  MEP (Single Engine Piston) – többmotoros, dugattyús repülőgép osztályjogosítás képzés leírása:

  Többmotoros osztályozási képzést kínálunk a jelentkezők számára, amelyet kiegészíthetünk a Tecnam P2006T repülőgép pilótafülkével ellátott repülőgépén, Garmin 1000NXi-vel.

  Repülési oktatói képzések

  FI(A) – képzés leírása:

  A repülési oktató tanfolyamán megtanulja, hogyan lehet hatékonyan tanítani a hallgatókat, hogy VFR repülések során megszerezzék az EU-FCL PPL vagy CPL engedélyüket egy hajtóműves repülőgépeken.

  A program osztályokat biztosít, amelyek célja az első osztályú oktató számára a tanulási technikákkal, a repüléstechnikai jogszabályokkal és a biztonságos repüléssel kapcsolatos összes szükséges ismeret megszerzése.

  Ezen osztályok során a jövőbeli repülési oktatók megtanulják, hogyan lehet hatékonyan tanítani a hallgatókat, hogy a VFR repülések során megszerezzék PPL vagy CPL engedélyüket egy hajtóműves repülőgépeken.

   

  Az FI(A) képzésre való jelentkezés követelményei a következők:

   

  • legalább 30 órát teljesített egy hajtóműves dugattyús repülőgépen, ebből 5 a belépési vizsgálatot megelőző 6 hónapban
  • elvégezte az Part-FCL CPL tanfolyamot, ha rendelkezik Part-FCL PPL (A) engedéllyel
  • legalább 30 órát teljesített egy dugattyús motorral rendelkező repülőgépen; ebből 5-nek a felvételi teszt előtt az elmúlt 6 hónapban kitöltöttnek kell lennie
  • legalább 10 IFR órát teljesített, ebből legfeljebb 5 órát FNPT-II vagy FFS rendszerben kell teljesíteni.
  • legalább 20 országúti repülési órát teljesített
  • rendelkezzen 1. osztályú orvosi igazolással
  • ellenőrző repülést végezzen oktatóval

  IRI (A) – képzés leírása

   

  Előzetes belépési követelmények

  Az IRI (A) tanúsítvány kérelmezői:

  (1) a PHARMAFLIGHT képzés során FSTD -re vonatkozó képzés biztosítása érdekében a BIR vagy az IR kiadását követően legalább 200 óra IFR szerinti repülési időt teljesített, ebből legalább 50 órát repülőgépen;

  (2) repülőgépen való képzéshez legalább 800 óra repülési időt teljesített az IFR szerint, ebből legalább 400 órát repülőgépen;

  (3) ha több hajtóműves repülőgépekre IRI (A) kérelmet kell benyújtani, teljesítse az FCL.915.CRI a), FCL.930.CRI és FCL.935 pont követelményeit;

  vagy

  (4) rendelkezzen érvényes FI (A) tanúsítvánnyal, IR minősítéssel rendelkezik.

   

  IRI (A) képzési program:

  Az első képzés a következőket tartalmazza:

  (1) 25 óra tanítási és tanulási oktatás

  (2) 14 óra műszaki képzés, beleértve a műszer elméleti ismereteinek felülvizsgálatát, az óravázlatok elkészítését és az osztálytermi oktatási készségek fejlesztését

  (3) 10 óra repülési oktatás repülőgépen, FFS, FTD 2/3 vagy FPNT II.

  A tanfolyam legalább 10 órányi repülésoktatást foglal magában, ebből legfeljebb 8 órát lehet FSTD -n végrehajtani. Hasonló számú órát kell használni az egyes gyakorlatokra vonatkozó repülés előtti és utáni eligazítás oktatására és gyakorlására. FI (A) jogosult esetében 5 óra gyakorlati képzés írható jóvá. A jóváírt tanfolyam legalább 5 órányi repülési oktatást tartalmaz, ebből legfeljebb 3 órát lehet FSTD -n végezni.

   

  CRI (A) SE/ME – képzés leírása

   

  Előzetes belépési követelmények

  1. a) többmotoros repülőgépek:

  (1) 500 óra repülési idő pilótaként repülőgépeken;

  (2) 30 óra PIC -ként a vonatkozó osztályú vagy típusú repülőgépen;

  1. b) egy hajtóműves repülőgépek:

  (1) 300 óra repülési idő pilótaként repülőgépeken;

  (2) 30 óra PIC -ként a vonatkozó osztályú vagy típusú repülőgépen.

   

  CRI (A) SE/ME képzési program:

  Az első képzés a következőket tartalmazza:

  A CRI (A) kezdeti képzése a következőket tartalmazza:

  (1) 25 óra tanítási és tanulási oktatás

  (2) 14 óra műszaki képzés, beleértve az osztályozással kapcsolatos elméleti ismeretek felülvizsgálatát, az óravázlatok elkészítését és az osztálytermi oktatási készségek fejlesztését

  (3) 5 órás repülésoktatás több hajtóműves repülőgépen vagy az adott osztályt vagy típusú repülőgépet reprezentáló FSTD, beleértve legalább 3 órát a repülőgépen, vagy legalább 3 órás repülésoktatást egy hajtóműves repülőgépeken, FI (A) minősített az FCL.905. Pont szerint. FI (j)

  KÉPZÉS SZIMULÁTORON

  KÉPZÉS SZIMULÁTORON

  Napjainkban mind a katonai, mind a polgári repülés világában, széleskörűen alkalmaznak szimulátorokat. A berendezések képességei túlmutatnak a repülőgép-vezetők képzésén. Ezen eszközök felhasználhatóak az üzemeltető repülő-mérnökök légi üzemeltetési képzésénél, a módosított vagy újonnan kialakított fedélzeti rendszerek kísérleteinél, próbaüzemeltetésénél.

  A korszerű képzést támogató berendezéseknek több kategóriája ismert, a kategóriák sokszínűségét mutatja az, hogy léteznek olyan berendezések, melyek csupán arra szolgálnak, hogy az alkalmazó megismerje a kabin belső kialakítását és képes legyen a „repülőgép” indítására, illetve léteznek olyanok, melyek többpilótás üzemű légijárművek tevékenységét támogatják.

  The Multi-Crew Cooperation (MCC(A)) képzés:

  A Multi-Crew Cooperation (MCC) tanfolyamot arra tervezték, hogy az addig egypilótás üzemben repülő pilóták jártasságot szerezzenek a többpilótás üzemű, sugárhajtású, komplex légijárműveken. A képzés során normál, rendellenes és vészhelyzeti feladatok végrehajtása közben szerezhetik meg a szükséges kompetenciákat a jelentkezők.

  Az MCC(A) képzésre való jelentkezés követelményei a következők:

  • érvényes kereskedelmi pilóta engedély (CPL/IR) és több motoros műszeres jogosítás  (ME/IR) (amely a tanfolyam elkezdésétől számítottan legalább 3 hónapig érvényes).
  • ha az engedélyére vár, be kell mutatnia sikeres jártassági vizsga jegyzőkönyvét.

   

  Képzés felépítése

    Képzési fázis Időtartam
  1 Elméleti oktatás 21h00 3 nap
  2 Briefing & Debriefing 3h X 5 = 15h00 5 nap
  Szimulátor képzés 4h X 5 =20h00

   

  A320 típusjogosítás képzés (A320 TR):

  Az A320 típusjogosító képzés elméleti és gyakorlati tanfolyamokból, illetve jártassági vizsgából áll (a képzés nem foglalja magában a Landing Training-et).

   

  Az A320 TR képzésre való jelentkezés követelményei a következők:

  • legalább 70 repült óra PIC szerepkörben
  • érvényes CPL/IR szakszolgálati engedély ME/IR jogosítással (amely a tanfolyam elkezdésétől számítottan legalább 3 hónapig érvényes)
  • Part-FCL szerinti ATPL(A) elméleti vizsga teljesítéséről szóló érvényes oklevél megléte
  • MCC képzés teljesítéséről szóló oklevél megléte
  • érvényes legalább ICAO LEVEL 4 szintű nyelvi jártasságot igazoló oklevél
  • 1. osztályú EASA tagállam által kiadott orvosi minősítés

   

   

    Képzési fázis Időtartam
  1 Elméleti oktatás 44h00 5 nap
  2 Repülés gyakorló berendezésen való képzés 73h00 8 nap
  3 Briefing & Debriefing 2h X 8 = 16h00 8 nap
  Szimulátor (FFS) képzés 4h X 8 =32h00
  4 Jártassági vizsga (Skill Test) 6h00 1 nap

   

  A320 típusjogosítás oktató képzés leírása (A320 TRI/SFI):

  A TRI-SFI olyan képzés (típusjogosítás oktató / szintetikus repülési oktató), amely során a pilóták elsajátítják a megfelelő kompetenciákat az elméleti és gyakorlati típus oktatás terén a Part-FCL-nek megfelelően. A tanfolyam elkezdéséhez érvényes típusjogosítással kell rendelkezni.

  Az TRI/SFI képzésre való jelentkezés követelményei a következők:

  • rendelkezik vagy valamikor rendelkezett CPL, MPL vagy ATPL szakszolgálati engedéllyel az adott légijármű típuson
  • 1.500 órás repülés pilótaként többpilótás repülőgépeken.
  • 30 útvonal szakasz a jelentkezés dátumát megelőző 12 hónapban, beleértve a fel- és leszállásokat, parancsnok vagy másodpilóta pozícióban az adott repülőgéptípuson, melyből 15 óra az azonos típusú FFS szimulátoron is végrehajtható.

   

  Az SFI képzésre való jelentkezés követelményei a következők:

  • rendelkezik vagy valamikor rendelkezett CPL, MPL vagy ATPL szakszolgálati engedéllyel az adott légijármű-típuson
  • a megelőző 12 hónapban teljesítette a típuson a jártasság megszerzését, vagy a készségellenőrző vizsgát FFS szimulátoron.

   

    Képzési fázis Időtartam
  1 Tanítási és tanulási ismeretek (Teaching and Learning) 25h00 4 nap
  2 Műszaki képzés (Technical Training) 10h00 2 nap
  Briefing & Debriefing 3h X 3 = 9h00 3 nap
  Szimulátor (FFS) képzés 4h X 3 =12h00
  3 Kompetenciafelmérés (AoC) 3h00 1 nap