Pharma-Flight a pilótákért és a biztonságért

Szimulátor központ, gyógyszerkutató és mini gyártó bázis alapkövét rakták le ma Debrecenben, amely a repülési személyzet egészség megőrzésében a világon egyedülálló innovatív megoldásokkal rukkol majd elő.

A magyar fejlesztéspolitikát a hazai tudásra kell alapozni – jelentette ki az alapkőletételen a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné hozzátette: a mintegy 5 milliárd forintba kerülő, Európában is egyedülálló Pharma-Flight projekt zöldmezős beruházás 3,4 milliárd forint támogatást kapott gazdaságfejlesztési operatív program keretében.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere meggyőződésének adott hangot, hogy a Debreceni Egyetem tudásbázisára és a helyi debreceni repülőtér tapasztalataira építő szolgáltató központ megtalálja majd azt a rést, amely tovább erősíti Debrecen és Magyarország versenyképességét.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az összefogást jelölte meg a siker feltételének. A rektor szerint a pilótaoktatásnak a speciális egészségügyi kutatásokkal és gyógyszerfejlesztéssel való ilyen összekapcsolása, mint ami Debrecenben megvalósul, még nem volt a világon.

Czirják György, a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Kft. ügyvezető igazgatója a projektről elmondta: Airbus A320 és Boeing B737 NG szimulátorok biztosítják a versenyképes, magas színvonalú képzést és kutatási lehetőségeket, de kialakítanak repülő orvosi terhelési laborokat és vizsgálókat is.
Az ügyvezető szerint egyik legismertebb partnerük az amerikai Sikorsky A.C., amellyel európai képzési központjának a Pharma-Flight projektben való kialakításáról tárgyalnak, de több légitársaság is nyilatkozatban jelezte részvételi szándékát.
Ezen kívül a repülő-egészségügyi kutatásokkal összefüggő klinikai kutatóközpontot, valamint innovatív és generikus gyógyszerek, élelmiszerek étrend-kiegészítők kisszériás gyártására alkalmas központot is kialakítanak a projekt keretében – mutatott rá Czirják György.