A szív, a keringés, a légzésfunkciók, az anyagcsere laboratóriumi és pályavizsgálatokkal nemcsak azért fontos, mert alapvetően meghatározzák az ember életminőségét, hanem azért is, mert egy sor olyan rejtett betegségre kaphatunk utalást, amelyek kihatással lehetnek a repülő személyzetre.

A szerveknek, szervrendszereknek alul- vagy túlterhelése miatt kialakuló magas vérnyomás, szívritmuszavar, kóros szénhidrát-zsíranyagcsere súlyosan befolyásolhatja a pilóták feladatellátását. Ám azt is látni kell, hogy napjainkban már rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyekkel e problémák idejében kiszűrhetők, és megfelelő terápiával, illetve az ahhoz kapcsolódó mozgásformával orvosolhatók. Az eddig elvégzett vizsgálatokból származó több tízezres adatbázis felhasználása komoly segítséget ad az életminőséget javító programok kialakításában, amelyeket a Pharma Flight Központban is alkalmazunk.

A legfejlettebb vizsgálati eljárásokkal a szív, a keringés, a légzés és az anyagcsere folyamatainak elemzése történik meg nyugalomban, terhelés alatt és után. A módszer lehetővé teszi az egészség, a fizikai és élettani teljesítőképesség megítélését, illetve az edzettség megállapítását.

A szív elektromos és mechanikus működésének vizsgálatával objektív kép jön létre a nyugalmi szívkeringésről, a stressz okozta izgatottságról, illetve annak feldolgozási képességéről. A fizikai, mentális és élettani teljesítmény futópadon, kerékpár-ergométeren, továbbá – kiképzési helyzetben – szimulátorokban is mérhető. A vizsgáló szobákban elhelyezett érzékelőkkel a pilóták már a repülési tréningeket megelőzően is megfigyelhetők. A közvetlenül a repülések előtt és után elvégzett nyugalmi vizsgálatokkal jól elemezhető a pilóták pihentségi szintje, illetve a repülés során végrehajtott repülési helyzetek hatásai a szervezetre.

A szimulátorokban végzett vizsgálatok során telemetrikusan, valós időben rögzülnek a pilóta szervezetének működési adatai, így információ keletkezik arról, hogy milyen reakciói vannak az emberi szervezetnek, és milyen hatékonysággal kezeli a repülés során kialakuló – a vizsgákra jellemző – különleges feladatokat, vészhelyzeteket. A mérési eredmények összehasonlíthatók a repülési eseményekkel, amelyet az IOS rendszer valós időben tud visszajátszani.