Napjainkban a légiipar robbanásszerű fejlődésének hatására egyre nagyobb számú személyzetre van szükség a légiközlekedésben, ami azzal a nem kívánatos jelenséggel jár, hogy egyre több feladatot kell egyre rövidebb idő alatt, egyre kevesebb, és egyre idősödő szakszemélyzettel végrehajtani. Ez rendkívül megterhelő számukra, ami a stressz állandósuló jelenlétét vonja maga után.

A stressz és a fáradtság különböző szintű kombinációja meghatározó szerepet játszik az emberi hibákból adódó események kialakulásában. Befolyásolja többek között a reakcióidőt, a helyzetfelismerést, a helyes döntés meghozatalát és annak végrehajtását.

A fáradtság fokozza a stressz kialakulását, míg a stressz jelentősen befolyásolja a fáradtságot, fáradékonyságot.

Mindkét jelenség kialakulásáért a túlterheltség és a nem megfelelő pihenés az elsőszámú felelős. Ezen tényezők kezelése kulcsfontosságú. Bár nincs általános módszer, az bizonyos, hogy a három befolyásoló tényező közül (fáradékonyság, avagy a túlterheltség és pihenés aránya; stressz; életkor) legalább az egyiket befolyásolni, csökkenteni kell annak érdekében, hogy eredményt érhessünk el. Mivel az életkor előrehaladtát jelen tudásunk szerint nem tudjuk lassítani, így a másik két tényezőre kell figyelmet fordítanunk így ugyanis csökkenthetővé, kezelhetővé válik a szakszemélyzet hibáinak száma. Ezzel a repülés biztonságát az emberi oldalról erősítő módszereket dolgozhatunk ki és alkalmazhatunk, melyet az egyéb nagy munkaterhelés alatt álló emberek (pl.: vezető beosztásban dolgozók, kamionsofőrök, fegyveres testületek tagjai, katasztrófavédelem munkatársai, különleges szolgálatok, sportolók, stb.) esetében is hasznosíthatóak.

PHARMAFLIGHT Stressz Csökkentő Program (PSLP)

A program a legmagasabb szakmai követelményeket kielégítő légiirányítók, légiszemélyzet, illetve a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt igénylő, stresszes területeken dolgozó szakemberek és az egészségüket megőrizni kívánó emberek számára nyújt támogatást az optimális fizikai, pszichikai, valamint élettani állapot kialakításához és megtartásához, valamint a munkájuk során előforduló váratlan események professzionális módon történő kezeléséhez.

A PSLP program keretében végzett vizsgálatok célja minél komplexebb kép kialakítása a vizsgált személyről a testalkat, testösszetétel, élettani és pszichés jellemzők minősítésével.

Érdeklődés, ajánlatkérés: