Repülőorvosi Központ

REPÜLŐ-EGÉSZSÉGÜGYI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK

KUTATÁS

FÁRADTSÁG MENEDZSMENT

STRESSZ CSÖKKENTŐ PROGRAM

KOGNITÍV FUNKCIÓ TRÉNING

MENEDZSERSZŰRÉS

A PHARMAFLIGHT Zrt. – az 1178/2011/EU és a 2015/340 EU bizottsági rendelet és az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogosítása alapján, Repülőorvosi Központi Tanúsítvánnyal rendelkezik, mely alapján, mint PHARMAFLIGHT Aeromedical Center Debrecen, jogosultságokat szerzett arra, hogy repülőorvosi vizsgálatokat és értékeléseket végezzen, repülőorvosi minősítések kiadása céljából és minősítéseket adjon ki. Intézetünkben a legmodernebb eszközökkel, fejlett infrastruktúrával, képzett és tapasztalt szakszemélyzettel állunk a vizsgálatot igénylők rendelkezésére.

Célunk és filozófiánk, hogy a hozzánk forduló repülésben dolgozó szakszemélyzetet minél rugalmasabb és színvonalasabb ellátásban részesítsük, hogy minél tovább maradhassanak részei a repülés világának.

REPÜLŐ-EGÉSZSÉGÜGYI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK

Repülőorvosi Központunkban az EASA (European Aviation Safety Agency, Európai Repülésbiztonsági Ügynökség) repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálatok teljes körét végezzük:

  • Class 1 (ATPL, CPL) – első vizsgálat
  • Class 1 (ATPL, CPL) – megújító és meghosszabbító
  • Class 2 (PPL) – első vizsgálat
  • Class 2 (PPL) – megújító és meghosszabbító
  • LAPL (könnyű repülőgépes)
  • Cabin Crew (Légiutas-kísérő)

 

A vizsgálatok a nemzetközileg meghatározott protokoll és dokumentáció szerint történnek.

Az egészségi alkalmasság kritériumait a nemzeti fejlesztési miniszter 27/2014. (IV. 30.) NFM rendelete a polgári légiközlekedési személyzet egészségi alkalmasságának feltételeiről, valamint az egészségi alkalmasság megállapítását végző szervek kijelölésének és tevékenységének szabályairól, a Bizottság 1178/2011/EU rendelete (2011. november 3.), az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség A PART-MED-hez kapcsolódó elfogadható megfelelési módozatok és útmutatók – PART-MED AMC és GM1 tartalmazza.

Vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatot kérelmező weboldalunkon keresztül az alábbiakban kezdeményezheti repülőorvosi vizsgálatát (amennyiben nem első vizsgálat történik, az előző Orvosi Minősítés/Orvosi Bizonyítvány lejártát megelőző 30-45 napon belül).

12 + 8 =

KUTATÁS

A PHARMAFLIGHT Aeromedical Center Debrecen kiemelt hangsúlyt fektet a hazai és nemzetközi repülőegészségügyi tudományos életben való részvételre, konferenciákon szereplésre. Munkatársaink e konferenciák rendszeres előadói.

2019-ben a PHARMAFLIGHT központ rendezte a nemzetközi ICASM2019 konferenciát 74 ország részvételével. Itt kiemelt figyelmet kapott az emberi teljesítőképesség, ebben a témakörben kollégáink is tartottak előadást.

Dr. Szabó Krisztina a „65 év feletti repülés – lehetséges válaszok a növekvő légiszemélyzet igényekre” témában tartotta meg előadását, Szűcs Botond „A gyorsított pilótaképzés hatása a terhelhetőségre”, Dr. Petrekanits Máte pedig „A kockázatértékelés a repülésben, a gyógyászat, amely a testmozgás fiziológiájában a teljesítményoptimalizáló módszerekre épül ” című előadását mutatta be

 

Együttműködési megállapodások

 

ICAO – Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet

Az ICAO kutatási partnereként 2016 óta a PHARMAFLIGHT elkötelezett a repülésbiztonság növelése mellett, a légiipar minden területén. Együttműködési megállapodást kötöttünk az ICAO-val, melynek keretein belül közös tudományos és kutatási munkát végzünk a repülő személyzet orvosi, élettani és mentális egészségének vizsgálatával kapcsolatban.

 

Terme Selce Klinika

A horvát Terme Selce Klinika és a PHARMAFLIGHT Központ között létrejött megállapodás alapján a légiszemélyzet és a légiforgalmi irányítók élettani és mentális, pszichofiziológiai vizsgálatát, követését közösen végezzük.

 

ASL Airlines Hungary

Együttműködési megállapodás került aláírásra a légitársaság zömében éjszakai műszakban (légi teherforgalomban) dolgozó pilótáinak vizsgálatáról, fáradtság menedzsment megvalósítása céljából.

 

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A légiforgalmi irányítók rendkívül összetett munkája speciális képességek meglétét igényli. A képzésre jelentkező jelöltek kiválasztása több lépésből álló, bonyolult folyamat. A jelöltek élettani paramétereinek, kognitív funkcióinak értékelésével a PHARMAFLIGHT Központ hozzájárul a kiválasztási folyamat sikerességéhez, csökkentve ez által, a lemorzsolódó hallgatók számát.

 

INTEGRA Aviation ApS

A PHARMAFLIGHT és az Integra Aviation 2020-ban Általános Együttműködési Megállapodást írtak alá légiközlekedési piacon belüli együttműködésre, mint kutatási és fejlesztési projektek, repülési hallgatók kiválasztásával kapcsolatos projektek, pilótaképzés, UAV műveletek, helyi AFIS szolgáltatások biztosítása Magyarországon, ideértve a kapcsolódó képzéseket, illetve eseti alapon történő együttműködés az angol nyelvű tananyag kidolgozása érdekében.

FÁRADTSÁG MENEDZSMENT

A fáradtság fokozza a stressz kialakulását, míg a stressz jelentősen befolyásolja a fáradtságot, fáradékonyságot.

Mindkét jelenség kialakulásáért a túlterheltség és a nem megfelelő pihenés az elsőszámú felelős. Ezen tényezők vizsgálata kulcsfontosságú. Ezzel a repülés biztonságát az emberi oldalról erősítő módszereket dolgozhatunk ki és alkalmazhatunk, melyek az egyéb nagy munkaterhelés alatt álló emberek (pl.: vezető beosztásban dolgozók, kamionsofőrök, fegyveres testületek tagjai, katasztrófavédelem munkatársai, különleges szolgálatok, sportolók, stb.) esetében is hasznosíthatóak.

Jelenleg is zajló kutatásunk célja olyan eszköz fejlesztése, mely noninvazív módon képes a vizsgált személy élettani állapotát feltérképezni. Ezen élettani paraméterek monitorozása érdeklődésünk középpontjában áll, az elmúlt években számos vizsgálatot végeztünk pilótákon, pilótanövendékeken. Célunk a minél komplexebb kép megalkotása a vizsgált személyről, így segítve a személy mindennapi teljesítményét, terhelhetőségét. Az adott ember élettani funkcióit, paramétereit vizsgálva, az élettani működés esetleges zavaraira utaló jeleket mutatjuk ki a vizsgálatok során, ebből következtetéseket vonunk le a szervezet élettani funkcióinak működéséről, minőségéről, mindezek időbeli változásáról.

 

A fejlesztés alatt álló eszköz segítségével a legmagasabb szakmai követelményeket kielégítő légiirányítók, légiszemélyzet, illetve a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt igénylő, stresszes területeken dolgozó szakemberek és az egészségüket megőrizni kívánó emberek számára tudunk támogatást nyújtani az optimális fizikai, pszichikai, valamint élettani állapot kialakításához és megtartásához, valamint a munkájuk során előforduló váratlan események professzionális módon történő kezeléséhez.

Vizsgálati módszereink és eszközeink lehetővé teszik a nagy munkaterheléssel járó foglalkozások (pilóta, forgalomirányító, hivatásos sofőr, stb.) esetén a terhelhetőség, kiválasztás pontosítását-optimalizálását, egzakt eredményekkel való alátámasztását.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy további információért küldje meg igényét a med@pharmaflight.hu címre.

STRESSZ CSÖKKENTŐ PROGRAM

Napjainkban a légiipar robbanásszerű fejlődésének hatására egyre nagyobb számú személyzetre van szükség a légiközlekedésben, ami azzal a nem kívánatos jelenséggel jár, hogy egyre több feladatot kell egyre rövidebb idő alatt, egyre kevesebb, és egyre idősödő szakszemélyzettel végrehajtani. Ez rendkívül megterhelő számukra, ami a stressz állandósuló jelenlétét vonja maga után.

A stressz és a fáradtság különböző szintű kombinációja meghatározó szerepet játszik az emberi hibákból adódó események kialakulásában. Befolyásolja többek között a reakcióidőt, a helyzetfelismerést, a helyes döntés meghozatalát és annak végrehajtását.

 

 

PHARMAFLIGHT Stressz Csökkentő Program (PSLP)

A program a legmagasabb szakmai követelményeket kielégítő légiirányítók, légiszemélyzet, illetve a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt igénylő, stresszes területeken dolgozó szakemberek és az egészségüket megőrizni kívánó emberek számára nyújt támogatást az optimális fizikai, pszichikai, valamint élettani állapot kialakításához és megtartásához, valamint a munkájuk során előforduló váratlan események professzionális módon történő kezeléséhez.

 

A PSLP program keretében végzett vizsgálatok célja minél komplexebb kép kialakítása a vizsgált személyről a testalkat, testösszetétel, élettani és pszichés jellemzők minősítésével.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy további információért küldje meg igényét a med@pharmaflight.hu címre.

KOGNITÍV FUNKCIÓ TRÉNING

A kognitív funkciók vizsgálatának fő célja a koncentrálóképességben történő hirtelen változások regisztrálására, hosszú- és rövidtávú memória állapotának meghatározása, a vizuális funkciók tesztelése, reakcióidő mérése, szimultán információkezelési képesség jellemzése. A vizsgálat egy modulárisan, személyre szabható tesztsorozatból áll, melyet érintőképernyős számítógép segítségével kell teljesíteni.

A PHARMAFLIGHT Aeromedical Center Debrecen-ben rendelkezésre álló vizsgáló berendezés – a szakember közreműködésével – 30-60 perc alatt lezajlott vizsgálat után akár másnapra ad minősítéshez felhasználható leletet.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy további információért küldje meg igényét a med@pharmaflight.hu címre.

MENEDZSERSZŰRÉS

A PHARMAFLIGHT Aeromedical Center Debrecen, a legmodernebb infrastruktúrával a repülés céljaira kifejlesztett csúcstechnológiákkal és vizsgálati módszerekkel dolgozik, melyek a jelenlegi egészségügyi struktúrában sehol máshol nem elérhetőek és olyan információkat szolgáltatnak a szervezet működéséről és élettani funkcióiról, melyek a hagyományos módszereknél részletesebbek, pontosabbak, komplexebbek, és melyeket jelen pillanatban a repülés és űrkutatás területein alkalmaznak.

Szakembergárdánk 35 év tapasztalatát kamatoztatva állította össze a speciális menedzserszűrési programot, mely személyre szabott, a vizsgálatok alapján kialakított egyedi protokoll eredményeire alapozva kerül kiértékelésre.

A mindennapi munka során a munkavállalókat érő fokozott stressz és a feszített munkatempó, a mozgásszegény életmód, az ülő-munka mind olyan tényezők, melyek bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy gyakran csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor a panaszok már kellemetlenek, fájdalmasak, a tünetek pedig egyértelműek.

A menedzserszűrés célja a betegségek kialakulásának megelőzése, az esetlegesen meglévő, panaszt még nem okozó betegségek felderítése. Alapos szűrővizsgálatokkal még időben feltárhatjuk az egészségromlásra utaló figyelmeztető jeleket. A fáradékonyság, az ingerültség, a különféle alvászavarok jelezhetik a betegségek megjelenését. Sajnálatos módon ezek a tünetek gyakran vezetnek a teljesítmény csökkenéséhez, ami miatt a stressz csak fokozódik.

A szűrés lényege, hogy még idejében észleljük a fokozott stressz és a gyors tempójú életvitel által esetlegesen már kialakulóban lévő betegségeket. A krónikus stressz okozta úgynevezett menedzserbetegségek nem csak a vezető beosztásban dolgozókat érinthetik, a menedzserszűrés éppen ezért mindenki számára ajánlott.

Kiemelt figyelmet fordítunk a szív-és érrendszeri megbetegedések kiszűrésére, az életminőség javítására és annak megfelelő fenntartására, a munkaképesség megőrzésére.

Az egészségmegőrzés szerves része a folyamatos kontroll és prevenció. Ezt szem előtt tartva a vizsgálatok ismétlését az egyénre szabott program határozza meg. Minden szűrőcsomagunk magába foglalja az általános egészségi állapot felmérését és a szakorvos általi kiértékelést, és a személyre szabott kezelési és terápiás javaslatot.

A vizsgálatok várakozás és beutaló nélkül, helyben elérhetőek.

 

Menedzserszűrési csomagok

 

STANDARD MENEDZSERSZŰRÉS

belgyógyászati vizsgálat: anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, BMI számítás

12-elvezetéses EKG, értékeléssel

antropometria

nyugalmi élettani vizsgálat: HRV, arteriográf, EEG

szív-érrendszeri rizikóbecslés

életmód-, és táplálkozási tanácsadás

 

KOMPLEX MENEDZSERSZŰRÉS

A komplex menedzserszűrés az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen standard szűrővizsgálatokon túl az alábbiakkal egészül még ki:

kibővített laborvizsgálat (vérkép, ionok, vesefunkció, májfunkció, lipidek, tumormarkerek, coeliakia, vírusvizsgálatok, pl. hepatitis)

székletvér kimutatás

vastagbéldaganat szűrés vérmintából, székletmintából

ételallergia gyorsteszt

cukorbetegség szűrővizsgálat (HgbA1c, OGTT- orális cukorterhelés)

alapfokú szemészeti vizsgálat (közeli-, távoli látóélesség, színlátás)

alapfokú hallásvizsgálat

alvásvizsgálat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy további információért küldje meg igényét a med@pharmaflight.hu címre.

Vizsgálati helyszínek

Az elsődleges vizsgálati helyszíne a PHARMAFLIGHT Aeromedical Center Debrecen, mely minden mérési eszközzel és berendezéssel, alvásanalizáló szobákkal, orvosi részleggel, a szükséges számú vizsgálóval valamint kiértékelő helyiségekkel rendelkezik.