Hírek és Sajtómegjelenések

Hírek és Sajtómegjelenések

Mindig 110 százalékon – segít a teljesítmény-menedzsment

A budapesti Atlétikai Világbajnokság magyar szempontból óriási sikert hozott, hiszen a kiváló rendezés mellett sportolóink is átlagon felül teljesítettek. A 4x100-as váltó tagjai - Kocsis Anna Luca, Kerekes Gréta, Takács Boglárka és Csóti Jusztina például – egyértelműen kivívták a hazai közönség elismerését, hatalmas ováció fogadta a lányok szereplését. Pár hónappal a nyári verseny után, az immár pihenőben lévő Kerekes Grétával beszélgettünk.

Elöljáróban engedd meg, hogy gratuláljak a közelgő születésnapod alkalmából és egy kicsit megkésve az egészen elképesztő világbajnoksági szereplésedhez, szereplésetekhez.

Nagyon szépen köszönöm, utóbbit a többiek nevében is.

Idei eredményeid ismeretében laikusként azt mondhatom, már a budapesti VB előtt érezhető volt, hogy valami maradandó születik majd, hiszen folyamatosan javultak az idők, a 400 gátas időd például legtöbbször 13 másodperc alatt maradt. Nem véletlen tehát, hogy a világbajnokság fantasztikusan sikerült, és azt nyilatkoztad, hogy sosem éreztél még ennyi szeretetet. Látsz még esélyt arra, hogy ismét ennyi szeretet jut majd neked a közönségtől?

Őszintén szólva ahhoz ismét egy hazai rendezésű világverseny kellene, mert ugyan a szeretetet mindig megkapom, megkapjuk, de ilyen közvetlenül nem nagyon. Ehhez mindenképpen szükség van a hazai környezetre.

A Gyulai István Memorialon sem szoktad érezni?

Ennyire nem, mert azt Fehérváron egy kisebb pályán rendezik, így aztán sokkal kevesebb néző vesz részt rajta. A szurkolók között talán több a hozzátartozó, mint az atlétikát minden érdek nélkül szerető szurkoló.

Szerinted mennyit tett hozzá az atlétika népszerűségéhez a budapesti világbajnokság?

Úgy gondolom, hogy rengeteget, többek között ezért is örültem ennek a hazai rendezésű vb-nek. Amúgy – lehet, hogy ezt kevesebben tudják - én is egy 2001-ben Debrecenben rendezett ifjúsági világbajnokság miatt kezdtem el atletizálni. Biztos vagyok abban, hogy az idei világbajnokság nagyon sok fiatalt motivált abban, hogy ezt a sportágat válassza.

A világbajnokság után hogyan fogadtak a szülővárosodban, többen megismertek az utcákon?

Nyilván Debrecenben azért többen megismernek, időnként látom, hogy ismerősként néznek rám, de nem szólítanak meg. A világbajnokságot követően viszont előfordult, amikor Budapesten jártam, hogy egy járókelő rám szólt, mondván látta a váltófutást és gratulál. Ez nagyon fura volt nekem. Nem vagyok hozzászokva, hiszen azért akkora sztárok vagy celebek mi atléták nem lettünk, hogy mindenki megismerjen. Még ha ismerősek is vagyunk valakinek, talán eltöprengenek, hogy honnan is, ami érthető, hiszen teljesen másképp nézünk ki az utcán civilben, mint a versenypályán.

Kerekes Gréta olimpikon a PHARMAFLIGHT épülete előttKerekes Gréta olimpikon a PHARMAFLIGHT épülete előtt

Minek tulajdonítod azt, hogy még 30 évesen is így fel tudsz készülni? Nem fáj reggelente felkelni?

Hát nem egyszerű, és ahogy öregszünk úgy lesz egyre nehezebb. Nyilván ez is az élet része, és büszkének kell lenni arra is, hogy öregszünk, hiszen ez jelenti azt, hogy élünk. A felkészülésemet annak tulajdonítom, hogy a motiváltságom sose veszett el, a sport iránti szeretetem sem, és mindig meg tudtam találni magamban a mozgatórugót, hogy miért is csinálom. Soha nem kényszerből mentem a pályára, senki nem kényszerített edzésre, mindig én akartam, bizonyítva ezzel magamnak is.

Tökéletesen értelek, de te mégsem nehéz atléta vagy, aki 30 évesen még ereje teljében van, hanem a legnagyobb dinamizmust kívánó futásban, ahol sokan ebben a korban már a visszavonulás gondolatával foglalkoznak.

Ez általában igaz, de ha megnézzük a mostani korosztályt, akkor azt látjuk, hogy a futásban is kezd kitolódni az átlagéletkor. Elég csak a világbajnoki döntőre gondolni, ahol az átlagéletkor 30 körül volt. De beszélhetünk a korábbi világcsúcstartóról, Kendra Harrisonról, ő is 92-es születésű, mint én, és még mindig aktív. Jasmine Camacho-Quinn, Tokió olimpiai bajnoka is már a 28.-ban van.

Ezt a helyzetet minek tulajdonítod? Miben fejlődött a sportág vagy a versenyző?

Szerintem ahogy az átlagéletkor is kitolódott, úgy ez is. Korábban tényleg azt hallottuk, hogy a sportolók 25 évesen abbahagyják, mert családot kell alapítaniuk. Ez ma már többnyire nem így van, nemcsak a sportolóknál, hanem a hétköznapi életben sem. Úgyis fogalmazhatnék, hogy napjainkban már a 30 az új 20. Ezt érzem a sportban is, és még szűkebben értelmezve a gátfutásban is. Nyilván vannak fiatalok és lesznek is, köztük olyanok is, akik korábban abbahagyják, de most már abszolút nem meglepő, ha valaki 30 éves és még mindig a pályán van. Én például sokkal jobban érzem magam 30 évesen mint 20 évesen.

Ilyenkor szokták a rosszmájúak megjegyezni, hogy a dopping csodákra képes a sportban. Te amúgy szedsz vitaminokat és táplálékkiegészítőket?

A vitaminok pótlása és a táplálékkiegészítők szedése ilyen fizikai munka mellett elengedhetetlen. Tudom, hogy sok sportágat vádoltak meg már doppingolással, köztük a mienket is, de én a szívemre tett kezemmel mondhatom, hogy az eredményeimet tisztán értem el. Nagyon nehéz a mai világban akárcsak a táplálékkiegészítőkről is beszélni, mert sokan éppen azok szedésével buktak le. Hogy vétlenül vagy jogosan azt én nem tudom, és igyekszem elhatárolni magam még az információktól is. Egy biztos, az érintett sportolók vélhetően nem a sarki drogériában vásárolták személyesen azokat, ahogy akár egy hobbisportoló is teszi, hanem nekik úgy adták a szert, fogalmuk sem volt a tartalmukról. Senkit nem szeretnék bántani, de szerintem ez egy fedősztori.

Szerintem hagyjuk is ezt, mert nagyon messzire visz a téma, és nem is tisztünk ebben állást foglalni. Te viszont egy olyan vizsgálaton veszel részt – teszem hozzá nem először – a debreceni PHARMAFLIGHT Zrt.-nél, amelynek köze nincs semmiféle kemikáliához, sokkal inkább a teljesítmény-menedzsmenthez. De mit is jelent ez, és hogyan fedezted fel az ebben rejlő lehetőségeket?

Az edzőmmel mindig is nyitottak voltunk a különböző vizsgálatokra, korábban volt eszközünk is, csak éppen nem akadt szakember, aki az eredményeket kiértékelte volna. Édesapámnak van ismeretsége a PHARMAFLIGHT-nál, és egyik nap szólt, hogy miért ne próbálnánk meg ezt. A szüleim mindig is próbálnak ott segíteni, ahol tudnak. Kora tavasszal indult el a közös munka, akkor látogattunk el a PHARMAFLIGHT Repülőorvosi Központjába, beszélgettünk a szakemberekkel, bemutatták, hogy miről is szól ez az egész. Számomra már az első pillanatban is nagyon szimpatikus volt, és arra jöttem rá, hogy ez az, amit eddig kerestünk az edzőmmel. Bele is vágtunk a közös munkába. Attól kezdve mindennap végeztem a méréseket és azokhoz igazítottuk az edzéseket.

Gréta a Budapesten rendezett 2023-as atlétikai világbajnokságon is remekül teljesítettGréta a Budapesten rendezett 2023-as atlétikai világbajnokságon is remekül teljesített

Lehet azt mondani, hogy a mérések közvetlenül nem javítanak a teljesítményeden, mint mondjuk egy jó értelemben vett táplálékkiegészítő…

Ez másképpen javít az ember teljesítményén. Volt olyan nap, hogy amikor felkeltem azt éreztem, hogy tök jól aludtam, semmi bajom, gyerünk, csináljuk az edzést. Reggel megcsináltam az előírt mérést, majd dr. Szűcs Botond, a program biológus vezetője visszaírt, hogy ő fáradság jeleit látja, hogy az agyi működésem is egy kicsit tompább, és nem jó minőségű alvásra utalnak a jelek. Ezt a visszajelzést rögtön megkapta az edzőm is és változtattunk, hogy aznap ne egy minőségi gátas munkát végezzünk, hanem egy konditermit. Ez a vizsgálat tehát abban segít, hogy tényleg mindig a minőségi edzés jelen legyen az életemben, hogy mindig 100 százalékos edzést tudjak csinálni. Ezt egész évben rendszeresen végeztük, nagy segítséget jelentett a világbajnokság előtt is, hiszen volt egy tíznapos betegségem. Akkor is négy-öt nap után már úgy éreztem, hogy jól vagyok, így pont egy komoly gátas edzést akartunk elvégezni. Az aznapi eredményeim kiértékelése után szintén Botond írt, hogy még nem vagyok jól, gyakorlatilag semmi javulás. Ezért teljesen visszavettük az edzéseket. Szerintem ennek is köszönhető a stabilitás. Az óriási előny, ha az ember objektív vélemény alapján van tisztában az állapotával. Ezen a profi szinten már hajszálon múlnak dolgok. Az edzőmmel is arról szoktunk beszélni, hogy ezen a szinten nem megengedhető, hogy 80 százalékos edzést végezzek el, hanem mindig a 110 százalékra kell törekedni.

Sokszor töprengtem már azon, hogy milyen stáb állhat Novak Djokovics mögött. Szerinted?

Azt gondolom, hogy nagyon komoly. Az alap lehet, hogy alkalmaznak hasonló méréseket. És akkor jön ehhez még a dietetikus, a pszichológus, fizikó meg ki tudja, kik még.

Neked van már ilyen stábod?

Mondjuk úgy, hogy hasonló van, hála istennek, ennek is köszönhetők az idei eredményeim. Ebben nagyon fontos szerep jut a PHARMAFLIGHT-nak, de a legfontosabb, hogy mindenkivel nagyon jól tudunk együttműködni.

Ahogy magam is az újságokból értesültem, ezt az évet már kihagynád, teszem hozzá teljes joggal, viszont jön 2024. Milyen célokat tűztél ki magad elé?

Nem mondanám, hogy a jövő év egyszerűbb lesz, mint az idei volt. Sőt, sokkal keményebb lesz, hiszen március elején fedettpályás világbajnokságot rendeznek, aztán ha váltóval szeretnénk az olimpiára kvalifikálni magunkat, akkor május elején lesz a váltó világbajnokság, ahol nagyon jól kell szerepelni. Június elején pedig szabadtéri Európa-bajnokság következik. Ezeket követően beszélhetünk az augusztusi párizsi olimpiáról. Tehát finoman szólva is elég feszes programom lesz. Ezért is döntöttem úgy, hogy idén már nem versenyzek, sőt, előbb is befejeztem a versenyszezont. Megpróbálok inkább feltöltődni és újult erővel nekivágni az új évnek.

Gréta, sok sikert kívánunk neked jövőre is!

Loading...
Loading...

Adatkezelési tájékoztató / GDPR

Az oldal sütiket használ. Kérjük olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót és ha egyetért vele, fogadja el a Rendben gomb megnyomásával.

Részletes cookie (süti) lista

Az oldal sütiket használ. Kérjük olvassa el az Adatkezelési tájékoztatót és ha egyetért vele, fogadja el a Rendben gomb megnyomásával.

PHPSESSID
PHP belső használatára. Session azonosító, csak a böngésző bezárásáig él.

gtc_lang
Az oldal megjelenési nyelve. Az oldalon ez mindig HU vagy EN értékű. Az adminisztrációs rendszer használja. 1 hónapos lejáratú.

gtc_gdpr
GDPR elfogadási állapot, 3 hónapos lejárat.

GTC_ENTITY_user
Regisztrált felhasználóknak: ha be vagy jelentkezve hosszú távra, akkor ez egy egyedi azonosítót tartalmaz, amivel a felhasználó minden böngészőmegnyitáskor (vagy session lejáratkor) visszajelentkeztethető.